Restaurace Garuda

od 14/11/2019Asijská, Indonéská2 226 komentáře

Zdar, Papoušci.

Dneska se mi stala zajímavá příhoda. Na pravidelných schůzkách s ptačími kamarády dneska padla zajímavá otázka. Kdybyste si měli vybrat kuchyň, kterou jste ještě nikdy nezkusili, ale chtěli byste ji zkusit, která by to byla? Padali tam různé odpovědi, někdo říkal nějakou Africkou, někoho by prý naopak zajímala typická strava islandských papoušků, já odpověděl například kuchyni karibskou, ale kolega Tučňák, který je v Praze na výměnném pobytu z Patagonie, zmínil kuchyni, která by mě ani nenapadla. Konkrétně kuchyni…no počkejte, schválně zkuste hádat, dám vám pár nápověd.

  • Této zemi se říká země tisíce ostrovů
  • Země má téměř 270 miliónů obyvatel
  • Základním ovocem tamní kuchyně je chlebovník
  • Má evropskou vlajku
  • Hlavním městem je Jakarta

Tak co? Po kterém bodě jste poznali, že se jedná o kuchyni indonéskou? Po té, co kolega Tučňák vyslovil své přání ochutnat kuchyni tohoto státu, projevil jsem nebývalý zájem to vyzkoušet s ním nebo i bez něj. Hledal jsem tedy, kde se dá najít indonéská kuchyně. No a světe div se, narazil jsem na jednu restauraci, která se právě na tuto kuchyni specializuje. Jmenuje se Garuda a nachází se v pražských Holešovicích.

Garuda je v překladu mýtický pták, takže už ten název mi byl velice sympatický. Představuje sílu a moc, takže vlastně je stejný jako já.

Vyletěl jsem tedy směr Holešovice a vydal se hledat toto gastrozařízení. Mohli byste ho poměrně snadno přehlédnout, protože svítících výloh je tu požehnaně, ale jen na jedné z nich můžete vidět název Garuda.

Ovšem uvnitř je tato restaurace opravdu nádherná, stylová. Je rozdělena do 2 hlavních částí. Nahoře je kavárna, kde si můžete dát pravou Jávskou kávu, a s ní jít do chill-out zóny. Ano, mají tu vlastní chill-out zónu, kde jsou příjemná křesla a nízké stolečky. Stěny jsou vyzdobeny indonéskými motivy. Dole se nachází restaurace. A tady je to snad ještě stylovější. Hlavní místnost je vyzdobena stromy, sochami tamní kultury a vůbec celkově máte pocit, že jste se ocitli přímo v exotické Indonésii. Je tu také malý salónek pro soukromé akce, kde jsou pohodlná křesla.

Interier
Interier

Vybíráme žvanec

Jídelní lístek obsahuje jednu indonéskou klasiku za druhou. Tím, že tato kuchyně není v Čechách moc rozšířená, tak jsem pro vás ochutnal o něco více dobrůtek než obvykle, abych si na ni udělal pořádný názor.

  • Polévka

Polévky jsem zkusil hned dvě. Nejprve jsem si objednal Soto Ayam. Jedná se o kuřecí vývar s trhaným masem, rýžovými nudlemi, vajíčkem, rajčetem a klíčky, podávaný s chilli a limetou. Tady upozorňuji ty, kteří neholdují ostré chuti, tu červenou věc si do té polévky dávat nemusíte. Já ovšem jsem po mexiku milovník pálivé chuti. Takže jsem to všechno smíchal dohromady a pak se nestačil divit, jaká dobrota se přede mnou ocitla. Velká pochvala.

Soto Ayam
Soto Ayam

Druhou polévku, Bakso Daging, jsem si dal čistě ze zvědavosti. Hovězí vývar s masovými kuličkami, vaječnými nudlemi a zeleninou. Chtěl jsem totiž ochutnat, nakolik bude jiná od klasického českého vývaru s knedlíčky a nudlemi. Odpověď? Totálně. Chuť je více do kysela, ale to je přesně to, co od této kuchyně očekáváte. Knedlíčky byly jemné a perfektně dochucené. Pochutnal jsem si.

Bakso Daging
Bakso Daging
  • Teplý předkrm

Jako předkrm jsem zvolil nejprve Sate Udang. Jedná se o opečené špízy z tygřích krevet s jemnou kari omáčkou. Jako velké plus musím zmínit, že krevety nechutnali tak, jako mražené z obchodu. Je vidět, že kuchař si tu dává záležet, aby chuť opravdu byla autentická. Omáčka byla jemná a perfektně se ke krevetám hodila.

Tygří krevety
Sate Udang

Jako druhý předkrm jsem si nechal přinést kachní závitky s křupavou smaženou cibulkou a domácí karamelovou sójovou omáčkou s medem, tamarindem a zázvorem. Jistě jste poznali, že se jedná o pokrm Bebek Lumpia. Tady také nemám co vytknout. Nikdy jsem to neměl, ale po ochutnání vím, že teď už mi to v jídelníčku chybí a chci další a další porci.

Bebek Lumpia
Bebek Lumpia
  • Hlavní chod

Hlavní chody jsem chtěl okusit různých druhů. Jeden bezmasý a jeden klasický. Jako klasický se jevilo Mie Goreng Aceh. Jedná se o jídlo z wok pánve. Máte na výběr, s čím si wok pánev dáte (kuřecí maso, hovězí maso, kachna, krevety, tofu a nebo tempe). Já zvolil kuřecí a udělal jsem moc dobře. Smažené nudle se zeleninou, omáčkou sambal a nakládaným salátem acar byly výborné a já si moc pochutnal.

Wok
Mie Goreng Aceh

Bezmasý pokrm jsem zvolil Bakwan Sayur. Jedná se o zeleninové placičky s galangalovou omáčkou. Také nevíte, co je Galangal? Je to velice zdravé koření, které nás chrání před nemocemi. A také perfektně chutná s kokosovým mlékem. Placičky byly přímo božské, křupavé, dochucené, a já nevím jaké ještě, ale prostě výborné. Tohle by se mi u mě mističce líbilo.

Bakwan Sayur
Bakwan Sayur
  • Dezert

Zajímalo mě, jaké dezerty se v Indonésii dělají, a tak jsem ochutnal všechny tři, co mají v nabídce. Začnu tím, co mě oslovilo nejméně, ale rozhodně to nebylo špatné. Kolak Pisang, neboli banán v kokosovém mléce s batáty a ovocem jackfruit. Měli jste někdy Jackfruit? V češtině se tomu říká chlebovník, protože když se prý osmaží, tak chutná jako čerstvě upečený chléb. Tady ovšem hrál jinou chutí. Lehce nakyslou. A fungovalo to. Možná by bylo lepší, kdyby kokosové mléko bylo trochu zahuštěné, protože chuťově tolik s batáty pak nehrálo, ale nemůžu si stěžovat. Znám milion horších dezertů. Věřím, že své fanoušky si jistojistě najde.

Kolak Pisang
Kolak Pisang

Druhým dezertem, a pro mě daleko zajímavějším, byl Pisang Goreng. Smažený banán v panko strouhance s kokosovou zmrzlinou. Tady už je to mnohem zajímavější. Chuť smaženého banánu mě velice oslovila a v panko strouhance byl krásně křupavý. Tohle byla trefa do černého.

Pisang Goreng
Pisang Goreng

Posledním dezertem byly Dadar Gulung, či-li palačinky plněné směsí ze sladkého kokosu s vanilkovou zmrzlinou. Bam…tohle bylo výborné. Jemné palačinky, sladký kokos. Kdo má rád českou kokosku, tak tímto receptem neprohloupí.

Dadar Gulung
Dadar Gulung

Pípnutí závěrem

Indonéska kuchyně mě velice překvapila. Je chutná, je zdravá a je lehká. Po dlouhé době jsem opět dokázal z restaurace odletět. A dokonce jsem měl pocit, že jsem udělal něco pro své zdraví. Atmosférou se této restauraci málo co vyrovná. Čas tam plyne úplně jinak a milá obsluha se o vás stará jako o nejváženější hosty. Velice oceňuji přesně takové podniky, kam když zaletíte, tak nemáte pocit, že se jdete najíst, ale že jdete relaxovat a odpočinout si po náročném dni.

Garuda…to je synonymum pro Blu approved.

No a příště zůstaneme v Asii a zkusíme zase něco nového, tentokrát z trochu známější kuchyně.

Váš Blu.

Nápoj

2 226 komentářů

  1. fort hudson rehab

    side effects of crystal meth drug rehabilitation centers in georgia can you recover from meth inpatient drug rehab centers in maine treatment options for drug addiction

    Odpovědět
  2. long term inpatient drug rehab nj

    free rehab centers in los angeles corpus christi rehab rehab center drug high sobriety rehab norwegian rehab brooklyn

    Odpovědět
  3. cialis online

    less load [url=http://cialisles.com#]cialis online[/url] close manufacturer ever bar tadalafil without a doctor’s
    prescription basically plan cialis online aside guidance http://cialisles.com/

    Odpovědět
  4. Royal CBD

    Very great post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly loved browsing your
    blog posts. In any case I will be subscribing for your rss
    feed and I’m hoping you write once more very soon!

    P.S. If you have a minute, would love your feedback on my new website
    re-design. You can find it by searching for «royal cbd» — no sweat
    if you can’t.

    Keep up the good work!

    Odpovědět
  5. Aftesegurse