Restaurace Statenický mlýn

od 20/11/2019Italská24 komentáře

Exterier

Ahoj Papoušci,

Také se vám stýská po létě? Sluníčko, teplo, světlo až do pozdního večera a co máme teď? Déšť, někde už i sníh, zima, tma už ve čtyři. No prostě já tomu říkám depresivní počasí, nebo jak se říká počasí pod psa. Nevím sice proč pod psa, protože jednou právě při takovém počasí mi pes pomohl, když jsem se mohl pod ním schovat, aby mi nenavlhla pírka. Já bych tomu říkal třeba počasí pod komára, ten vás před ničím přece neochrání, a ještě vás kousne. Říkejme tomu tedy počasí pod komára. Určitě se to chytne.

No ale zpátky k tomu sluníčku, teplu. Přemýšlel jsem, co by mi mohlo pomoci se dostat do letní nálady. Prohlížení si fotek z léta není to, co by mě dostalo do lepšího rozpoložení, spíše naopak – chytám větší depku, že další léto je v nedohlednu. Zbývalo tedy jediné. Musím se z toho pořádně najíst. A jaká jiná kuchyň vám může pomoci než ta, kterou máte s létem spojenou. Bylo rozhodnuto. Dneska si dáme kuchyni italskou.

No jo…ale kde? Italských kuchyní je v mém okolí spousta. Rozhodl jsem se, že tentokrát opustím vír velkoměsta a vydám se za Itálii někam do klidu. Létal jsem a létal okolo Prahy až najednou mě za zobáček chytla vůně čerstvé bazalky, čerstvých rajčat a italské pizzy. Tohle musela být trefa do černého. Letěl jsem tedy za tou vůní až jsem se ocitl ve středočeských Statenicích. Přistál jsem před restaurací Statenický mlýn.

Již to, že ze mlýna se stala italská restaurace a ne česká, což bych očekával, mě zaujalo. Musí to být výjimečná Itálie. Přiletěl jsem již poměrně za tmy, ale i tak okolí bylo velice příjemné. Jezírko, u kterého restaurace stojí tvoří krásnou romantickou atmosféru. A ten klid…no prostě skoro jako na dovolené.

Exteriér

Interiér restaurace je překvapující. Vůbec se nejedná o nějaký starý mlýnský styl. Naopak, restaurace je velice moderní, dvoupatrová a provoněna italskými bylinkami. V rohu se krčí kameninová pec, kde se pečou čerstvé pizzy, které voní jako ty neapolské. Vnitřek restaurace mě tedy velice překvapil a hned jsem se tu cítil velice dobře. Atmosféra restaurace je na jedničku.

Interier

Vybíráme žvanec

  • Polévka

Jídelní lístek nabízí spoustu dobrot. Předkrmy, které zněly jeden lépe než druhý. Ale tentokrát jsem předkrm vynechal. Venku byla zima a já se potřeboval pořádně zahřát. Objednal jsem si tedy houbovou polévku. Papoušci, to byla lahoda. Jestli si nějak představuji houbový krém, tak je to přesně takto. Krém byl krásně jemný a mísily se v něm chutě pravých hříbků a smetany. K tomu všemu navrchu byla bramborová sláma, která jen doplnila dokonalost tohoto pokrmu.

Houbový krém
Houbový krém

Druhá polévka, hovězí vývar s trhaným masem, byla také vynikající. Vývar byl opravdu silný a bez použití jakýchkoliv bujónů. Prostě poctivý masový vývar, který když sníte, tak cítíte, že jste mnohem zdravější. Ideální polévka do toho marastu, co byl venku. Játrové knedlíčky byly měkké a velice dobře dochucené. Ano není to typická italská polévka, ale komu to vadí? Vždyť je to mlýn, tady se prostě mísí vlivy i klasické kuchyně.

Hovězí vývar
Hovězí vývar s trhaným masem
  • Hlavní chod

Když jsem si tak pročítal jídelní lístek a vybíral hlavní chod, tak mé oči se zastavily u jedné položky. Pečený hovězí ořech, špikovaný gazdovskou slaninou se svíčkovou a karlovarským knedlíkem. No jestli něco je na míle vzdálené italské kuchyni, tak svíčková. Tohle se muselo zkusit. Možná je to hřích a já se propadnu do ptačího pekla, ale v italské restauraci se musí ochutnat svíčková. Při čekání na jídlo jsem přemýšlel, jestli bude třeba něčím ozvláštněná do italského stylu. Nevím, třeba bazalka, rajčata, mozzarella. Nakonec mi přinesli klasickou svíčkovou. Ale Papoušci, ta svíčková měla vynikající chuť. Maso bylo měkké, krásně se rozpadalo na vlákna a ta svíčková omáčka byla jako od babičky. Karlovarský knedlík byl domácí. Byl trochu slanější, ale pokud jste to smíchali s omáčkou, brusinkami a masíčkem, tak to bylo prostě jako od babičky.

Hovězí ořech se svíčkovou
Pečený hovězí ořech se svíčkovou

Jako druhý hlavní chod jsem zvolil italskou klasiku. Minule jsem měl těstoviny a pizzu, tak byl čas ochutnat risotto. V nabídce měli risotto z pravých hříbků restovaných na másle, ovoněné česnekem, s hoblinky parmezánu. Nikdy jsem nebyl fanoušek risotta a trochu jsem se bál, že budu muset být trochu kritický, ale obavy se rozplynuly hned po prvním zobnutí. Musím uznat, že rýže byla udělaná tak, jak má být a jednotlivé chuti risotta byly zřetelné. Dohromady to spolu krásně ladilo. Pochutnal jsem si.

Risotto
Risotto z pravých hříbků
  • Dezert

Dezerty jsem dal také dva. Nejprve jsem si objednal čokoládové brownies s malinovým karamelem a mandlemi. Očekával jsem klasické americké brownies, které je těžké a hutné. Místo toho mi donesli italskou variantu tohoto pokrmu. Vzdušný čokoládový koláč, lehce nahořklý a krásně jemný. Ideální letní dezert, který zaplní bříško. V kombinaci s kyselými malinami jsem si to moc užil.

Brownies
Čokoládové brownies

Panna cotta s bílou čokoládou a borůvkovou omáčkou byla jen sladká dokonalá tečka na závěr. Prostě kombinace sladké a kyselé je dokonalá.

Panna Cotta
Panna Cotta

Pípnutí závěrem

Vidíte. Itálie je prostě Itálie. Lehká jídla, čerstvé suroviny a vy máte pocit, že neodcházíte z restaurace, ale od návštěvy svých přátel. Musím pochválit obsluhu, která byla velice příjemná, vstřícná a slušná. Cítil jsem se skoro jako doma. Jsem rád, že alespoň na chvíli jsem mohl mít pocit, že venku je sluníčko, teplo a krásný mořský vzduch. A že tu kombinují pár jídel z té naší české kuchyně? No a co. Lepší podat perfektní svíčkovou než rozvařené těstoviny s UHO omáčkou. Já jsem si maximálně pochutnal a určitě sem zase zaletím.

Do Statenického mlýna letí mé Blu approved.

No a co dál? Řekněte mi prosím, jakou kuchyni byste rádi ochutnali. Pokusím se vás potěšit.

Váš Blu.

24 komentářů

  1. Lena

    Thanks so much for the post.Much thanks again. Really Cool.

    Odpovědět
  2. inhouse pharmacy rating

    whoah this weblog іs fantastic i like reading yoyr posts.

    Stay սp the ɡreat wⲟrk! Yօu knoԝ, a lot off persons
    ɑre searching around for this infоrmation, үoս can aid
    tһem greatⅼy.

    Herre is my website: inhouse pharmacy rating

    Odpovědět
  3. SMS

    I used to be able to find good info from your blog posts.

    Odpovědět
  4. Buy Kmagra gel

    Wonderful blog you hаve hеre but I wɑs wɑnting to
    know if you knew of ɑny discussion bowrds tһat cover the sɑmе topics diѕcussed іn this article?

    I’d reaⅼly love tߋ be a pɑrt of community ѡheгe I can ցet advice from
    other knowledgeable people tһat share the ѕame іnterest.
    If ʏοu һave any suggestions, plеase let me knoᴡ.
    Thannks а lot!

    Here is my webpage … Buy Kmagra gel

    Odpovědět

Trackbacky/Pingbacky

  1. viagra without a doctor prescription - Trackback Interesting post
  2. viagra 100mg - Thank you Good blog. Interesting post.
  3. chloroquine phosphate - Many thanks Interesting blog, good post.
  4. best cialis site - Thank you. Youseful blog. Good post.
  5. ciprofloxacin 500mg antibiotics cost - ciprofloxacin 500mg antibiotics cost Restaurace Statenický mlýn - blu-tasted.cz
  6. viagra 50mg - viagra 50mg Restaurace Statenický mlýn - blu-tasted.cz
  7. naltrexone for weight loss - naltrexone for weight loss Restaurace Statenický mlýn - blu-tasted.cz
  8. buy chloroquine - buy chloroquine Restaurace Statenický mlýn - blu-tasted.cz
  9. 100mg generic cialis lowest price - 100mg generic cialis lowest price Restaurace Statenický mlýn - blu-tasted.cz
  10. purchase cialis - purchase cialis Restaurace Statenický mlýn - blu-tasted.cz

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Pin It on Pinterest

Share This