Restaurace Zapomenutý čas

od 12/11/2019Česká35 komentáře

Zdravím vás, Papoušci.

Pamatujete na tetičku straku? Ano, to je ta, co bydlí na Ořechovce a má luxusně vybavené hnízdo (nevím, kde to sehnala, ale přísahám na Gastroboha, že já na tom podíl nenesu). Tak přesně u té jsem byl na návštěvě. Krom toho, že už má zase nová zlatá zrcadla (Matěji? Dával sis pozor, jak jsem psal?), tak mi vyčetla, že prý v poslední době nedělám nic jiného, než že se cpu. No slyšeli jste to někdy? Jiným tetičky a babičky pořád něco nutí, a že neodletí, dokud všechno nesní, a ta moje mi nenabídla ani část svých luxusních zrníček. No „koupila“ mi tedy lístky do divadla, prý abych dělal i něco jiného, než jen se cpal. Inu teď budu chodit do divadla…a k tomu si plnit bříško dobrotami.

Do divadla se prý chodí slušně oblečen a do toho vinohradského obzvlášť. Vzal jsem si svá nejhezčí pírka a vyletěl jsem. Řekl jsem si, že spojím příjemné s užitečným, a tak bylo načase hledat v okolí divadla stylovou hospůdku, kde se skrýt před zimou. Hledal jsem a hledal, a pak jsem ji viděl. Zářila a svítila na mě, jako by říkala, pojď ke mně, něco zažiješ. A ten název…přesně padnul do mé nálady. Tadáááá restaurace Zapomenutý čas.

Jak jsem pípnul, zvenku je restaurace nepřehlédnutelná. Černá markýza a krásně podsvíceny panely, jako by lákaly Papoušky k návštěvě ve znamení luxusu. Nenechte se zastrašit rušnou ulicí, na které se nachází. Tohle totiž bude trefa do černého, pokud se chystáte do blízkého divadla.

Při vstupu nás vítají na zdi velikáni oboru. První, co mě napadlo při vlétnutí dovnitř: „Galerie slavných Herco-Papoušků za první republiky.“ Nechyběl nikdo, koho jsem viděl v černobílých filmech, které z klícky tak rád sleduji. Atmosféru první republiky doplňují obrazy starých bankovek, pověšených na zdech, a velké nástěnné hodiny. No Papoušci, tady ten název fakt sedí. Tady se vážně čas zastavil a vy máte pocit, že jste se ocitli v minulosti. Možná se vám zda, že dnes jsem naladěn na vážnější notu, ale věřte, že tady není důvod žertovat. Atmosféra je tu prostě dokonalá a vše dokresluje příjemná hudba.

Interier
Interier

Vybíráme žvanec

Pojďme ale k tomu, proč jsme přišli. Milí Papoušci nám přinesli jídelní lístek, který mimochodem na svých deskách nese fotku starých Vinohrad (malý detail, který ale potěší), a představili jejich speciální nabídku. Svatomartinské menu, které obnášelo tradičně husí speciality a svatomartinská vína. Jak se říká mezi námi gastroandulkami – Na Martina svatého, husu dej do bříška svého. A jak já si k tomu přidávám – Husičku si dej, dobrého vína nalej. Svatomartinské speciality jsem tedy musel ochutnat. Ale postupně.

Pečivo
  • Polévka

Začal jsem tedy polévkou. Husí kaldoun. Mnozí určitě znají, ale pro mě to byla novinka. Polévka prý dostala název podle husích drobů. Jedná se o hustou polévku z husích drůbků se silnou chutí. No a tady není co vytknout. Dostal jsem hustou polévku se silnou chutí plnou zeleniny a husího masíčka. Bomba a naprostá spokojenost.

Husí kaldoun
Husí kaldoun
  • Teplý předkrm

Teplý předkrm jsem tentokrát zvolil trochu netradiční. Vím, že jste zvyklí, že si dávám nějaké specialitky, ale dneska jsem dostal chuť na něco úplně obyčejného. Vybral jsem si pro svůj zobáček buřty na černém pivu. Říká se, že v jednoduchosti je krása a já tady objevil něco neobyčejného v tak obyčejném jídle. Vypadalo sice přesně tak, jak od tohoto pokrmu očekáváte, ale chutí se jedná o vyšší level gastronomie. Moc jsem si pochutnal.

Buřty na pivu
Buřzy na černém pivu
  • Hlavní chod

Vrhněme se na hlavní chody. Jako vždy jeden je málo. Nebyla by to svatomartinská večeře, kdybych si neobjednal husičku. Husa s brusinkovým zelím, domácími bramborovými špalíčky a houskovými knedlíky. V meníčku bylo napsáno, že mi bude přinesena čtvrtka husy. Ale už jsem si nepřečetl, že se jedná o skoro kilo masa. Nevím, kde ty husy pásli, ale vsadil bych krk, že Černobyl nemohl být daleko. Na porcelánovým tácu jsem dostal černobylskou husu nebo čtvrtku pštrosa. Chuťově se ovšem jednalo o výborného „pštrosa“. Brusinkové zelí bylo příjemně sladkokyselé a výpek z husy byl dostatečně silný a jakmile se vsákl do knedlíčků a špalíčků, tak se v mém zobáčku odehrál koncert dobré chuti.

Husa s brusinkovým zelím
Pečená svatomartinská husa

Jako druhý hlavní chod jsem si vybral místní specialitku. Mnoho lidí říká, že se jedná o delikatesu a také, že ne každému ona chuť sedne. Jedná se o krájený steak z iberského polodivokého prasete podávaný s opečeným bramborem a zelenými fazolkami se slaninou. Chuť je to opravdu prazvláštní a nemá nic společného s chutí klasického českého vepříka. Věřím, že si tento pokrm najde své fanoušky mezi milovníky gastronomie.

Steak z iberského prasete
Steak z iberského polodivokého prasete
  • Dezert

Co se týká dezertu, tak vás již asi budu nudit, ale opět jsem si vybral čokoládový fondant. Proč? Protože mi chutná. A hlavně pevně doufám, že se ho přezobu a přestanu na něj mít takovou chuť. Na talířku mi přistály tři minifondantky s višňovou omáčkou a oříškovou zmrzlinou. Mám pocit, že české restaurace tenhle dezert opravdu umí, protože i dnes musím hodnotit jen kladně. Po rozzobnutí fondantku se čokoláda krásně roztekla. Prostě dobrota.

Čokoládový fondant
Čokoládový fondantek s višňovou omáčkou a zmrzlinou

Čokoládové brownie se šlehačkou a višňovým coulis na první pohled vypadá velice podobně, jako fondant, ale chuťově je na tom úplně jinak. Tento hutný dezert z dezertní čokolády byl naprosto dokonalý. Sezobnul jsem ho jako jednohubku, ačkoliv byl skoro větší než já.

Čokoládové brownies
Čokoládové brownies

Pípnutí závěrem

Z restaurace jsem odcházel plný dojmů a příjemně naladěn na další kulturní zážitek. Jako by mě Papouščí velikáni vyprovázeli na druhou část večera. Mimochodem se jednalo o divadelní komedii Když ptáčka lapají…A opravdu mě to chytlo. Atmosféra, vtip, dialogy…doslova jsem se nechal dobrovolně chytit. O divadle ale někdy jindy. Já už byl ovšem lapen o chvíli dříve. Lapil mě příjemný gastronomický zážitek.

Tak co, Papoušci? Nechcete taky zajít do restaurace Zapomenutý čas? A pokud tu budete, zajděte i do divadla. Spojíte příjemné s příjemným.

Až budu chtít zapomenout na shon a ruch velkoměsta, tady si bidýlko vždycky najdu.

Blu approved.

Tak kulturně jsme naladěni, s vnitřní karmou sladěni a teď už to chce jen doladit plány na další zážitek. Kam se spolu podíváme? A mám tentokrát nechat svůj příbor doma? Nechte se překvapit.

Váš Blu.

35 komentářů

  1. cialis pill

    actually question [url=http://cialisles.com#]cialis pill[/url] terribly ambition forward sensitive cialis online totally benefit
    cialis pill fresh royal http://cialisles.com

    Odpovědět
  2. JerryHom

    Знаете ли вы?
    Бывший министр финансов удостоился высшей государственной награды за распространение знаний о психических расстройствах.
    Залётная птаха занесена в перечень птиц России спустя более полувека после открытия вида.
    Акадийка много раз становилась первой.
    Первая председательница Верховного суда Татарии молчала по поводу своей службы в НКВД.
    Хотя ареал белизского геккона состоит из нескольких крохотных островов, IUCN не считает его раздробленным.

    http://www.arbeca.net/

    Odpovědět
  3. SMS

    Your site is very helpful. Many thanks for sharing!

    Odpovědět

Trackbacky/Pingbacky

  1. vagragenericaar.org - Thank you. Youseful blog. Good post.
  2. doctor7online.com - doctor7online.com Restaurace Zapomenutý čas - blu-tasted.cz Česká
  3. can i buy naltrexone over the counter - can i buy naltrexone over the counter Restaurace Zapomenutý čas - blu-tasted.cz Česká
  4. tylenol acetaminophen - tylenol acetaminophen Restaurace Zapomenutý čas - blu-tasted.cz Česká
  5. can i buy chloroquine over the counter - can i buy chloroquine over the counter Restaurace Zapomenutý čas - blu-tasted.cz Česká
  6. buy cialis - buy cialis Restaurace Zapomenutý čas - blu-tasted.cz Česká
  7. best price for generic viagra - best price for generic viagra Restaurace Zapomenutý čas - blu-tasted.cz Česká

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


Pin It on Pinterest

Share This